10+ Tips berkaitan Design dan Percetakan Untuk Pemilik Bisnes

Pemilik bisnes atau bisnes owners. Kalau ada graphic designer, pastikan anda sampaikan tips ni pada staf anda. Mesti kedai printing macam IpohPrint akan sayang kat anda.

  1. Gunakan template dari FreePik – jgn lupa bagi credit
  2. Gambar stock photo ambil di Pixabay. Jgn Google Image.
  3. Guna Canva utk buat artwork guna template – free lagi.
  4. Create Outline sebelum print – supaya takde isu missing font
  5. Illustrator: Buat bleed at least 2mm

  1. Nak effect berkilat, pastikan buat satu layer warna hitam dan namakan HOT STAMPING.
  2. Sentiasa save saiz sebenar dalam format PDF tak kisah guna software apa pun.
  3. Proofread / semak sebelum hantar print. cetak sehelai dulu.
  4. Jangan hantar file gambar guna Whatsapp. Nanti pecah. tak cantik bila print atas kertas.
  5. Buat banner pakai Powerpoint pun boleh. tapi save sbg PDF
  6. Letterhead yg cun elok ada warna. boleh print dgn kami. isi surat pakai printer biasa je
  7. Nak print sijil dan nama banyak? Cuba guna Mail Merge.
  8. Pastikan kalau join event/expo, flyers da siap cetak at least 2 hari sebelum event tersebut. Kalau dah ada design, tempah at least seminggu awal. Bukan minggu tu juga baru nak tempah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *